You are not logged in. Login now | Register

Plain Pendentive Dome with Associated Coffered Barrel Ceilings, Royal Pavilion, Poundbury

Client Details

  • Client Name: Royal Pavilion
  • Location:Poundbury

About This Project

Stevensons were appointed to draw, manufacture and install a range of decorative plaster details for the Royal Pavilion project under construction in Poundbury. These details included the coffered barrel ceilings and plain pendentive dome shown on the drawing and associated photograph below.

The design responsibility for this substantial project has been undertaken by Ben Pentreath and his team of classical architects.

Incidentally our package also included a number of substantial exterior Stevensons-Stone® details including fluted Ionic columns, architraves, balustrading, cornices and frieze details.

  • The Stevensons design team produced the working drawings including that shown below to reflect the complex geometry of the dome and adjacent barrels.
  • The fibrous plaster sections for each of the elements were manufactured in our Norwich Works and delivered to site where they were installed by Stevensons craftsmen.
  • Included in the scope of works was the complex metal support for the plaster sections.
  • The installation was completed on time and to the agreed budget.

In conjunction with our site survey we were responsible for a site survey to ensure that the design intent could be accommodated within the available space. Our workshop drawings for approval were required to develop the Architect’s design intent sufficient for manufacture and installation to take place with full coordination with adjacent construction elements.

The exterior works involve the use of Stevensons-Stone® to the cupola feature that adorns the top of this large and imposing structure. The Stevensons-Stone® elements include over 6 metre high fluted Ionic columns on pedestals, curved window architraves, impost mouldings, door architraves, balustrading and a very substantial enriched cornice and frieze detail. Stevensons-Stone® was selected for the project because of its ability to produce the complex detail in an authentic Portland stone finish required by the Architect combined with the significantly loading on the building imposed by Stevensons-Stone® when compared with natural or reconstituted stone.

The aesthetic criteria required by the project team have been met by Stevensons-Stone® within the budget demanded by the main contractor. The Stevensons-Stone® ensemble can be viewed from the Square below adorning the top of this spectacular building.

Stevensons were selected for this project because of our available resources to handle all aspects of the specification inside and outside the building to the high quality standards expected and to meet the Main Contractor’s programme. All these expectations were met by Stevensons.