<
Products
Restoration
Services & Consultancy
Decorative Ceilings
Exterior Stonework
Where We Work
Digital Showroom
Recent Projects
Help Section

Visit the Showroom

Stevensons of Norwich
Vulcan Road South
Norwich
NR6 6AF
United Kingdom

The Stevensons of Norwich showroom is open
8am-5pm, Monday to Friday
(exc. Bank Holidays)

Listed Buildings Plaster Preservation

IN SITU PLASTER REPAIRS

Plaster Preservation

Wherever possible, in situ repairs will take place on the plaster mouldings using traditional methods to match the existing design. This includes the re-securing of loose plaster, physical repairs to cracked or damaged surfaces, and ensuring that the moulding is secured firmly to primary and secondary fixing points.

Stevensons of Norwich Listed building Restoration

RECREATING AN EXISTING DESIGN

RESTORATION AND REPRODUCTION

Where in situ repairs cannot be completed, Stevensons can re-create existing plasterwork and restore the mouldings to their original design. Using a process known as ‘squeezing’, an imprint of a section is taken to create a mould, allowing new sections to be cast and installed alongside the existing plasterwork.

Projects

Hertfordshire, UK

Hitchin Priory

Vaulted Plaster Ceiling Installation

As part of a site-wide restoration project, Stevensons installed an impressive vaulted plaster ceiling in the corridor of the refurbished Hitchin Priory hotel.

Installed within the Grade 1 listed building, the fibrous plaster vaulted ceiling leaves a lasting impression on visitors to the hotel. Stevensons cast the fibrous plaster ceiling in our factory, before installing the smooth plaster ceiling on-site, supporting it with a secondary metal grid attached to the main building structure above.

X

Hertfordshire, UK

Hitchin Priory

Vaulted Plaster Ceiling Installation

As part of a site-wide restoration project, Stevensons installed an impressive vaulted plaster ceiling in the corridor of the refurbished Hitchin Priory hotel.

Installed within the Grade 1 listed building, the fibrous plaster vaulted ceiling leaves a lasting impression on visitors to the hotel. Stevensons cast the fibrous plaster ceiling in our factory, before installing the smooth plaster ceiling on-site, supporting it with a secondary metal grid attached to the main building structure above.

Manchester, UK

Manchester City Art Gallery

Lime Coffered Ceiling Restoration

During an extension project to the Manchester City Art Gallery, the nearby Athenaeum building was incorporated into the site. Stevensons were invited to undertake repair work on the lime plaster ceiling in the Athenaeum, as well as complete plasterwork repairs within the existing gallery itself.

A key part of this project was to maintain consistency between any repairs and the existing ceiling – particular focus was given to the composition of the lime mix to match the existing Athenaeum coffered ceiling.

Where possible, replacement was avoided, however deterioration had occurred and some decorative elements had been destroyed, which required our craftsmen to cast brand new enrichments for the historic ceiling. The surviving sections were re-secured, and the new sections attached seamlessly, preserving the look of the building.

X

Manchester, UK

Manchester City Art Gallery

Lime Coffered Ceiling Restoration

During an extension project to the Manchester City Art Gallery, the nearby Athenaeum building was incorporated into the site. Stevensons were invited to undertake repair work on the lime plaster ceiling in the Athenaeum, as well as complete plasterwork repairs within the existing gallery itself.

A key part of this project was to maintain consistency between any repairs and the existing ceiling – particular focus was given to the composition of the lime mix to match the existing Athenaeum coffered ceiling.

Where possible, replacement was avoided, however deterioration had occurred and some decorative elements had been destroyed, which required our craftsmen to cast brand new enrichments for the historic ceiling. The surviving sections were re-secured, and the new sections attached seamlessly, preserving the look of the building.